måndag 27 april 2009

Jag fick en intressant kommentar från Peter (som har bloggarna Oumberligating och Jernsaxen) som delvis handlar om att "många förlorar sig i för mycket tekniktänkande och ibland glömmer det konstnärliga". Det har han helt rätt i, jag har träffat en del män (konstigt nog har det alltid varit män) som endast är intresserade av vilken kameramodell jag har, som själv har den senaste och dyraste kameran men som inte kan ta en endaste bra bild för de har ingen känsla för fotografi eller bildskapande alls. MEN en viktig sak att tänka på när man ska skapa bilder är att om man inte kan tekniken bakom kameran och bildskapandet så står man sig slätt, det krävs en del kunskap bakom att ta en bra oskarp bild också. När jag började att fotografera så var jag endast inställd på att ta tekniskt fulländade bilder med rätt exponeringstid, skärpa och komposition och den fasen tror jag att alla nybörjare går igenom för det handlar om att lära sig tekniken. När väl tekniken sitter där och man har kunskap om slutartid, bländare, skärpedjup och komposition då kan man börja skapa bilder på allvar och också bryta mot de "regler" som finns för hur en bild ska se ut. Sen är det inte alltid som man vill vara konstnärlig iheller, ibland vill man kanske bara visa verkligheten precis som den ser ut. Dagens bilder är skapade i sann konstnärlig anda direkt i kameran, titta och njut...

20 kommentarer:

Kerstin sa...

Du är jätteduktig och har kommit så mycket längre än mig när det gäller det tekniska. Därför faller det sig naturligt att du blir lite av en inspirationskälla och kunskapskälla att hämta nytt tänkande från. Jag kämpar fortfarande med slutartider och dylikt men det kommer sakta men säkert.
Ha en fin dag.

Kerstin sa...

Läckra bilder förresten! :)

Annelie J sa...

Visst är det så att man emellanåt kommer ifrån fokus, och bara jagar den "perfekta bilden", och låter ögonblicken glida förbi. Istället för att se en oskarp bild som nåt vackert så ratar man oftast den. Tyvärr. Förresten så får du gärna haka på på min nya blogg, skicka bara ett mail, så kommer en inbjudan. annelie@halsomagasinet.net
Kram!!

Karins fotoblogg sa...

Jag håller med. Själv så försöker jag få tekniken att sitta. Jag känner att jag har mer koll på läget nu och det är nog som du säger,när tekniken sitter kan man börja bryta mot reglerna och skapa konstnärliga bilder.

Jag måste erkänna att jag också är nyfiken på vad folk har för utrustning. Och till en viss del så handlar det om vad man har använt för objektiv eller om man fotar med en kompakt kontra system.
Jag skulle tex SÅÅÅ gärna vilja ha en d300!!! Men jag tror inte att jag skulle ta bättre bilder för det ;) Är du nöjd med din förresten?

Härliga konstnärliga bilder du visar och snyggt att det är varannan svartvit, varannan färg!

Kram

Marina sa...

Hm, det var intressant att läsa. Du tar jättefina bilder!

Anonym sa...

Jag håller med dig kameran är ett verktyg och självklart gäller det att lära "känna" sin kamera. Den tar dom bilderna du ser och kan du inte se bilder och behärska tekniken blir det heller inte mycket till bilder. Det är inte ofta man kan skylla på tekniken om bilderna inte blir bra anser jag.
Spännande bilder du bjuder på här ihop med en bra text tycker jag!
Morgan

Elin sa...

Fin header (:
Jäte fina bilder!

elena cn sa...

Hihi, jag är nog i den där första fasen...att upptäcka vilka tekniker jag ska använda. Men jag är på G!
Annorlunda bilder bjuder du på idag...dina röda blommor är som eldsflammor!

Photos by Storm sa...

Camilla, du har så mycket kunskap om fotograferande. Själv försöker jag fortfarande hitta rätt utan att tänka så mycket på inställningar om du förstår vad jag menar. Jag har ju inte heller så mycket utrustning utan går mycket på vad jag själv tycker om. Dina bilder blev jättebra och du har verkligen kreativiteten och kunskapen. Ha en skön kväll/kram lis

Karin A sa...

Intressant och tankeväckande Camilla! Nickar igenkännande vad gäller kameramodellfrågor. :) En kompis till mig (en kille såklart) försöker exponera perfekt. Själv går jag mest på känsla och vill fånga ljuset! Spännande bilder Camilla - läcker effekt! Kram Karin

Maria i Sennan sa...

Måste erkänna att jag redigerar i Real Draw Pro vad det gäller skärpa-har ju bara en vanlig liten kamera-tjuvtittar ju gärna på din sida och tar lärdom-testar och försöker-så Tack till dej som ger så mycket...Maria...

Heidi sa...

Hej! Jag hittade hit via Peters oumberliga ting. Vilka härliga bilder du har tagit!!!
Ha en trevlig tisdag!!!

oumberligating sa...

Ser att Heidi hittade hit via min sida trevlig hur det här fungerar med länkandet hit och dit, fick ju också lite reklam i ditt inlägg, tackar för det.
Men det jag blir mest glad över det är ju om det man skriver kan stimulera till något alster på bloggen eller publicering av något tidigare alster!
Du är helt klart de "Medvetet Suddiga Bildernas Mästare" verkligen fint, säger det igen jag skiter i att fotografer räcker med att känna dig! Tillsammans blev bilderna med växelvis färg svart/vit verkligen effektfullt på alla sett, fint. Skrev ju att jag gillade dina bilder på fötter i svart/vit blev verkligen fint i kontrast till träets struktur, satt och åt glass har om dagen på en offentlig bryggplats här i Stockholm, såg då något frukanstvärt, det har spridit sig till tårna det där med att ha en lång vit kant på framsidan av naglarna. Några hade "skräcktår" där naglarna skrapade i träet när de gick(ler) Tack för dina naturliga fötter, känns trygt och jordnära eller tränära kanske man ska säga (ler). Hittade faktiskt löstånaglar när jag letade Oumberligating till bloggen, obs inget skämt, sådana där med vitt kant säljs på Lindex, som tur på utförsäljning hoppas det tå modet dör ut(ler)
Ha nu en fin vecka, ska försök fota lite själv dax för månadsbilden igen, vill tillbaka till min gamla båt ska se hur det går med det, men det är huset som gäller på bloggen och det är det inga hinder att fota!
Kram från Peter!

Gnistrande snö sa...

Grymt vackra bilder, vilken rörelse det är i dem och vilken känsla!

Du har så rätt i det du skriver, det krävs en del teknik för att kunna uttrycka det man vill. Känner även igen det där med män som är så fixerade vid vilken utrustning man har:-)

Ha en fin fortsättning på veckan!

Kram
Katarina

Linda P sa...

Vad mkt jag har kvar att lära. Jodå, visst njuter man av dina bilder :)

Det blir Sthlm för oss själva också inom en snar framtid, men tack för erbjudandet om penselhjälp!

Della sa...

Bra skrivet.
Och nu njuter jag av bilderna.

Della sa...

Bra skrivet.
Och nu njuter jag av bilderna.

Della sa...

Bra skrivet.
Och nu njuter jag av bilderna.

Karin sa...

Jag är helt med i dina tankebanor. Att ett foto inte behöver vara tekniskt fulländat. Jag gillar många foton som är lite halvdana rent tekniskt men som förmedlar något, konstnärligt eller tankemässigt eller både och. Sen borde jag själv tänka mer på skärpa etc. jag som är "nybörjare" mer än jag gör, men jag börjar bli lite mer kräsen, så jag ska väl lära mig ;-)
Underbara foton, gillar också blandingen av svartvita /färg bilder.
Tack för tipset om både landskapsfoton och iso-inställningar. Jag hade faktiskt ställt in iso på 400 på paddan, även fast jag började med 100 ;-) Man lär sig så länge man lever...
Trevlig kväll! / Kram

Marie sa...

I like a lot, it's beautiful !