söndag 17 maj 2009


Det blir sällan som man har tänkt sig. Istället för att tillbringa helgen i ett vackert Stockholm tillbringades lördagen i ett töcken av trötthet, oro och besvikelse. Natten till lördagen fick Elliot spontan lungkollaps (Spontan Pneumothorax), något som ibland drabbar långa, smala killar i 15-25 års åldern. Vi försökte göra det bästa av det ändå, flickorna fick sova över hos mormor och morfar precis som planerat, vi köpte hem sushi till oss och kebabpizza till Elliot, tittade på film och åt godis, sedan sov jag tio timmar i sträck och nu känns det som att det ljusnar. Det kunde varit värre...

19 kommentarer:

Anne-Lie sa...

Låter jätte otäckt! Funderar så på hur man märker av detta? Har själv 3 grabbar mellan 16-21!

Karin A sa...

Usch så otäckt! Skönt att höra att det är okej (?) nu i alla fall. Kram Karin

Kerstin sa...

Det där lät inte alls bra. Hur upptäcker man sånt och vad beror det på?
Hoppas att ni får en bättre fortsättning på helgen.
Krya på dig, Elliot!

oumberligating sa...

Oj, hoppas han mår bra idag! Jobbade i några år för ganska länge sedan på en röntgenavdelning här i Stockholm, innan dess hade jag alrig hört talas om fenomenet!
Tur att vi har sjukvård, hoppas ni övriga mår bra i familjen också, det här kan ju vara lite "chockartat"!
Ha det soå bra som det bara går allihopa!
Kram ifrån Peter

Peter Olofsson sa...

Hej Camilla, just som jag skrev till dig så skrev du på min sida!
Sådant gillar jag, ser att några undrar om din sons besvär hoppas du inte tar illa upp om jag skriver en rad, informatiift. Det kommer ju ifrån en blogg om sjukdom och smärta!
Pneumotorax.
Definition: Luft- eller gasansamling i lungsäcken. Detta leder till att själva lungan faller ihop.

Orsak: Spontanperforation av alveoler, drabbar ofta långa, smala, unga män i åldern i 15-25 årsåldern. Astma. Emfysem. Cystisk fibros. TBC. Kikhosta. Bröstkorgstrauma. Eller just pga kraftig tonårs tillväxt då inte kroppen hunnit med att utvecklas ordentligt.

Symtom:

- Plötsliga svåra bröstsmärtor.

- Kortandning.

- Cyanos.

- Trötthet.

- Takykardi.

- Snarkande andning.

- Ångest, oro.

- Ibland buksmärtor.

Diagnos: Minskade andningsljud på den drabbade sidan. Ev. subkutant emfysem (det knastrar under fingrarna vid palpation). Hypersonor perkussionston. Röntgen visar sammanfallen lunga.

Differentialdiagnos: Hemothorax. Lungemboli. Pneumoni. Perforerat ulcus.

Utredning: Röntgen.

Behandling: Sjukhusfall, sedan vila i hemmet

- Små förändringar spontanläker ofta. Patienten uppmanas dock undvika kraftigare fysisk ansträngning under några veckor.

- Större förändringar behandlas med Bülaudränage. Patienten skall för all framtid undvika djupdykning med tuber.

Fårlåt om jag verkar göra lite reklam för min medicin blogg!
Stor Kram till Er alla!
Peter

Della sa...

Stackarn! Det låter otäckt.

Anne-Lie sa...

Tack för din förklaring - låter fortfarande otäckt! Hade aldrig hört talas om detta innan och är nu glad åt de extra kilon som mina grabbar bär på.

Hoppas grabben mår bättre och att ni ändå kunnat ta vara på dagen♥

pudelflicka sa...

Vad hemskt! Hoppas verkligen han mår bättre. Vad bra att din vän kunde berätta för oss alla vad det var. Jag har inte hört om detta förut.
Stor kram från Hedvig

Annas Lycka sa...

Men så oroligt!!! Mår han bättre nu?!! Jag hoppas att allt är bra med er. Vilka fina bilder du tar!!! Älskar oxå att fota. Återkommer gärna! Kram Anna

Camellia sa...

Hjälp vad läskigt. Det låter iallafall som ni alla behöll en lugn, stabil sinnesnärvaro, är nog helt avgörande i en sådan situation. Hoppas han snart är tillbaka i full rulle.

Photos by Storm sa...

Fy, förstår att ni blev rädda och oroliga. Det låter väldigt dramatiskt. Men när något sådant händer inser man plötsligt vad som är viktigt i livet. Hoppas ni vilar ut och att han mår bättre nu. Stockholm finns kvar och väntar på dig. Kram Lis
PS. Jag är just nu på snabbvisit i Malmö så du förstår nog vad jag gör. Mumsiga lilla tjejen.DS

ylva sa...

oj, det låter hemskt! förstår att ni blev rädda... men bra att det känns lite ljusare i allafall. är ute på min söndagsrunda såklart :). lika vackra bilder den här veckan! jag måste säga att jag nog tycker allra bäst om sädesfält om sommaren. raps är så vackert, men det känns som om det ska vara starkt, kortvarigt och bara lite om våren :).

och det var lite otäckt att regnet fick sådana stora konsekvenser, men det är så här. inget mittemellan eller lagom. och precis... har också tyckt att hdr ser lite mycket ut. men dina bilder är liksom bara vackra :). tack för att du svarade. det var ju den bästa sortens svar också; övning och bra optik :).

önskar en bra vecka och en frisk son!

kram kram,

Anonym sa...

Usch så otäckt det låter! Hur märkte ni det? Jga ahr ju en son på 13 som är smal och om ett par år lär han nog vara lång och gänglig med tanke på hans gener.
Hoppas allt slutar väl. Kram! /Marina

Karins fotoblogg sa...

Jag kan bara instämma med övriga. Det låter otäckt men skönt det ljusnar. Jag tolkar det som att han mår bättre.

Kram!

Ninni sa...

Trots en oroande upplevelse så verkar du ändå lugn och samlad. Visst är det skönt att man kan få fin hjälp av sjukvården. Men blev han inte inlagd på sjukhus?
Hoppas att han mår bättre nu! Då har du din Stockholmsresa kvar:)
Kramar Ninni

mojjephoto sa...

Ajdå, jo planerna kan ändras fort personligen gillar jag inte att planera saker så mycket eftersom jag vet hur fort allt kan ändras. Hursomhelst verkar det som allt gått bra ändå och precis som du säger -det kunde varit värre! Hoppas ordningen är återställd.
Morgan

Maria i Sennan sa...

Att kunna behålla lugnet när saker sker......Fantastiska du.....
Kramen Maria

Anonym sa...

Usch så jobbigt... Hoppas allt är bättre nu!

Ha det gott!

//Malin H (länkar till din blogg så att du vet) :)

Nattsyrran sa...

Usch! Inget roligt alls!!! Men det blir bra. Ta väl hand om er =)